Moraine Valley Community College has developed into a dynamic state-funded school with the second largest community college enrollment in Illinois. Rapid growth created the need for a new facility on the college’s campus southwest of Chicago.

Booth Hansen collaborated with the College to devise a 60,000 SF building which would accommodate seminar rooms, faculty offices, a bookstore, administrative offices, and thirty-two classrooms. The soil conditions of the site, at the edge of a wetland prairie, challenged the team to design a structure which minimizes foundations and where long-span structural steel trusses support a second level. An interior “street,” continuing the axis of the major circulation of the campus, enhances the center’s communal atmosphere.

The arrangement of the classrooms and offices encloses an open-air bookstore and cyber cafe, creating a social center for the school. Simple materials and efficient structural systems resulted in a cost-efficient construction.

Moraine Valley Classroom Building

Type: Educational
Location: Palos Hills, IL
Client: Moraine Valley Community College
Year: 2000
Size: 67,000 SF
Status: Built

Moraine Valley Classroom Building


Moraine Valley Community College has developed into a dynamic state-funded school with the second largest community college enrollment in Illinois. Rapid growth created the need for a new facility on the college’s campus southwest of Chicago.

Booth Hansen collaborated with the College to devise a 60,000 SF building which would accommodate seminar rooms, faculty offices, a bookstore, administrative offices, and thirty-two classrooms. The soil conditions of the site, at the edge of a wetland prairie, challenged the team to design a structure which minimizes foundations and where long-span structural steel trusses support a second level. An interior “street,” continuing the axis of the major circulation of the campus, enhances the center’s communal atmosphere.

The arrangement of the classrooms and offices encloses an open-air bookstore and cyber cafe, creating a social center for the school. Simple materials and efficient structural systems resulted in a cost-efficient construction.

Pin It on Pinterest

Share This