Real estate developer Charles Shaw spent several years transforming the original Sears, Roebuck & Co. headquarters site on Chicago’s West Side into a new residential community for lower and middle income Chicagoans. Shaw recognized the need for a community center that could provide its residents health care, family counseling, recreational sports, meeting rooms, special education, and social support.

Working with The Shaw Company and the Chicago Park District, Booth Hansen designed a sun-filled linear concourse that connects all the facility’s resources. The bright concourse, along with its glass and metal entry, invites the neighborhood to participate in the many programs housed at the Center. Booth Hansen integrated multiple sustainable design strategies into the project, among them a 20.2 kW photovoltaic (PV) system.

The community has embraced the new center, as evidenced by strong participation in Park District and service provider programs. The center was recognized by the Richard H. Driehaus Foundation’s prestigious Award for Architectural Excellence in Community Design.

Homan Square Community Center

Type: Cultural
Location: Chicago, IL
Client: Homan Square Community Foundation
Year: 2001
Size: 70,000 SF
Status: Built
Awards: Driehaus Award for Architectural Excellence in Community Design

Homan Square Community Center


Real estate developer Charles Shaw spent several years transforming the original Sears, Roebuck & Co. headquarters site on Chicago’s West Side into a new residential community for lower and middle income Chicagoans. Shaw recognized the need for a community center that could provide its residents health care, family counseling, recreational sports, meeting rooms, special education, and social support.

Working with The Shaw Company and the Chicago Park District, Booth Hansen designed a sun-filled linear concourse that connects all the facility’s resources. The bright concourse, along with its glass and metal entry, invites the neighborhood to participate in the many programs housed at the Center. Booth Hansen integrated multiple sustainable design strategies into the project, among them a 20.2 kW photovoltaic (PV) system.

The community has embraced the new center, as evidenced by strong participation in Park District and service provider programs. The center was recognized by the Richard H. Driehaus Foundation’s prestigious Award for Architectural Excellence in Community Design.

Pin It on Pinterest

Share This